ОРТОПЕДИЯ

  ОРТОПЕДИЯ

Лечението на разрушени зъби и корени се извършва чрез обличане в обвивни корони, полукорони или щифтови корони. За възстановяването на липсващи зъби се използват различни мостове, коронки с висящо тяло, корони, захванати за съседните зъби, или протези.

Всяко едно от тях може да бъде изработено от металокерамика или само от керамика. Металокерамичната корона може да бъде изготвена по отпечатък с прагово или безпрагово изпилени зъби. Безпраговото е по-обикновеното и най-разпространено обработване на зъбното пънче за обвивна корона. Праговото изпиляване има много вариации, но като цяло основното предимство е достатъчната дебелина на керамиката, което позволява по-добро цветово изпълнение на конструкцията и по-голяма здравина на керамиката в шиечната област. Има и превантивен ефект за прилежащата гингива (венец), тъй като осигурява равномерен преход от кореновата повърхност към коронката на зъба и по-малко задържане на плака в тази зона. Освен това може да се добавя шиечен порцелан, който допълнително подобрява естетиката особено когато се касае за корони във фронталната област. Може да има и вариации в метала, като се използват стандартни сплави или благородни сплави с преобладаващо златно съдържание.
При лечението на по-обширни дефекти, които изискват повече необходими зъби носители, се използват по-специални средства като протези, скелетирани моделно-лети протези, фрез протези и други.

Скелетираните моделно-лети протези използват наличните зъби за опора и осигуряват пренасяне на дъвкателния натиск. Елементите им са по-точно изработени, много по-тънки и съответно – по-удобни от плаковите.

Когато скелетираните протези се захващат за зъбите чрез стави, фрез елементи или телескоп коронки, те се наричат фрез-протези. При тях задръжните елементи се разполагат в самата протеза и не се виждат, за разлика от скелетираните. При фрез-протезите голям брой зъби се обличат в металокерамични коронки.

Всяка една от изброените протези може да бъде изработена с различни по качество зъбни гарнитури (комплект пластмасови зъби).

Денталното студио на д-р Иванов и екипът му предлага и протези по системата Валпласт – гъвкави и нечупливи, когато естетиката е от първостепенно значение или при алергии.

Изработват се и мостове от фиброглас влакна, които са алтернатива на обикновените и не изискват девитализиране на съседните зъби, а само повърхностно препариране.