ОРТОДОНТИЯ

  ОРТОДОНТИЯ

По време на израстването различни фактори влияят на усмивката и оформянето на зъбите и челюстта.
Един от методите за коригиране на зъбите е лингвалната пластинка – стандартната шина за изправяне на зъбите, която се прилага при хора до 18 години.
Друг метод са брекетите – залепена за всеки зъб метална опора, през която се прекарва специална метална дъга. Те позволяват много точно позициониране, което осигурява естетика и функция. При коригиране на зъбите ежемесечните прегледи са препоръчителни. Стандартният срок за това лечение е около 1,5 – 2 години. Коригиране с брекети се провежда след поникване на всички постоянни зъби, без възрастово ограничение.
Видове брекети:
• система Damon – опционална
• безцветни брекети (изцяло естетични, керамични)
• мини импланти за осигуряване на допълнителна опора
Разликата между отделните системи се състои в начина на прилагане на техните елементи, въвеждането на специфични елементи, а също и в конкретните настройки на всеки брекет.

В цената на пакета са включени: брекети, лигатурни ластици, дъга, канюли, смяна на дъгите по веме на лечението. Залепването на паднали брекети е безплатно. След лечението се налага използването на ретайнери с цел предпазване от рецидив на аномалията след отстраняване на апарата.

Поддържането на отлична устна хигиена е силно препоръчително по време на ортодонтското лечение.